Fotograf Roman – Problema fotografilor romani

Fotograf roman

Dupa mai multe incercari de a face nunta, am reusit si noi sa facem nunta. Am amanat totul cu un an de zile din cauza pandemiei si ne-am bucurat la o nunta mai micuta si mult mai scurta decat am fi dorit, dar parca tot mai bine asa decat nimic.  In timpul pregatirilor, chiar daca suntem amandoi fotografi, era normal sa cautam un alt specialist pentru acest eveniment. Dupa o cercetare de piata pe zona de nord-vest, unde a avut loc nunta,  am reusit alegem un fotograf care, surpriza, ne-a dezamagit prin serviciile oferite.

Tot acest proces a fost destul de obositor si stresant. Am fost pentru prima oara in postura unui client, in postura cuiva care necesita serviciile unui fotograf. Ne-a facut sa intelegem mai bine nevoile, cerintele si, spunem noi, am inceput sa stim mai bine ceea ce cautati la un fotograf. Bineinteles, poate am avut alte pretentii privind compozitia, tehnica sau alte puncte specifice meseriei dar, privind partea de “serviciu clienti” sa spunem asa, si raportul pachet oferit/pret, putem spune ca a fost la nivelul unui client necunoscator in ale fotografie. Am invatat lucruri din aceasta experienta pe care, bineinteles le impartasim cu voi.

1. Fotograf/Videograf/Muzician/Pictor/DJ/Frizer – da, sunt multi care ofera cate 5 servicii diferite, din domenii total diferite. Poate singura legatura intre ele este faptul ca se intalnesc toate la evenimente traditionale. Bine, am exagerat frizer si pictor. Exista totusi unii fotografi care ofera in acelasi timp si servicii video si de D.J.. Nu imi pot imagina cum un D.J., care isi cunoaste meseria foarte bine, poate fi in acelasi timp si un fotograf bun. Chiar nu pot. Am sunat de curiozitate la un fotograf care oferea si video si am aflat cu stupoare ca, in timp ce face fotografii si filmeaza. El singur. Recomandarea noastra este ca, in momentul in care alegeti un fotograf, sa alegeti un fotograf. Daca vinde si alte servicii prestate tot de el, mai bine il ocoliti.

2. Pretul – Ca sa stabilim de la inceput – PRETUL MARE NU INSEAMNA OBLIGATORIU CALITATE! Totusi nu inteleg unii fotografii care acopera o nunta cap-coada (12-14 ore la eveniment), acopera partea de editare (2-3 zile de munca) , iti ofera si album, la jumatate din pretul de pe piata. Fotografii mai au si cheltuieli. Aparatele se uzeaza si trebuie schimbate, obiectivele, filtrele, calculatorul, carduri memorie, blitz-uri, e.t.c.. Toate acestea presupun costuri. Da, probabil vrea sa faca un dumping la preturi dar, cel mai probabil acum a inceput. Preturile sunt extraordinar de variate si e greu sa alegi pe baza pretului. Ori fotograful se supra-apreciaza din motive cunoscute doar de el sau pentru calitate (nu este cazul in zona mai sunt mentionata), ori iti tranteste un pret extraordinar de mic in speranta ca il alegi.

3. Fotografii furate/Portofoliu inexistent – Foarte multi cu fotografii furate de pe internet sau fara portofoliu. Eu, ca si client, vreau sa vad ce ai facut. Scuza permanenta : nu am avut timp sa adaug pe site, dar am o gramada. Pai, ca fotograf te promovezi prin fotografiile pe care le faci. Daca tu nu ai sau le ai copiat de pe internet, ceva este dubios si ma face sa te ocolesc.

4. Timpul de livrare CEA MAI MARE PROBLEMA – a trecut o luna si jumatate de cand am facut nunta si am vazut o fotografie de la nunta mea facuta de fotograful caruia i-am dat 1000 euro (pretul cerut de el, fara negociere).  Am si uitat cum a fost la nunta. La video, am primit raspuns ca va mai dura inca 3 saptamani deci s-ar putea sa am video inainte de foto. Asta daca sunt norocos. Ca si client, pur si simplu nu inteleg. Ca si fotograf, imi e imposibil sa inteleg. Am auzit multe alte povestiri de la prieteni cum ca as fi norocos sa le am in 2-3 luni pentru ca ei atat au asteptat (alti fotografi). Problema este comuna si clientii s-au obisnuit cu timpul acesta incredibil de asteptare. Noi, la Selectial foto in maxim 2 saptamni predam fotografiile. In 2 zile deja clientul vede fotografiile originale, ne-editate (cu logo pe ele intradevar, dar le vede). Asa ni s-a parut noua ok, sa setam un timp de livrare pe care l-am vrea noi. Ce va recomandam : inainte sa semnati un contract fiti atenti la termen maxim de predare (de obicei e trecut in zile lucratoare) si, spuneti fotografului sa seteze penalitatile pentru intarziere la 2%-3% pe zi de intarziere.  Altfel ? Faceti nunta in iunie si vedeti fotografiile de Craciun.

5.  Sute de fotografii – fotografii din Ardeal, ofera la o nunta 700-1000 fotografii, poate chiar 2000. Toate editate, bineinteles. Dragi cititori, este imposibil sa faci 8-10 nunti pe luna si sa dai la fiecare atatea fotografii editate. Asta daca nu ai o echipa de editori, ceea ce ma indoiesc ca ar fi un lucru comun. Nu va aruncati la cei care promit multe fotografii deoarece sunt cateva posibilitati : 1. Va dura extraordinar de mult pana cand le vedeti vedea 2. Vor fi editate in realitate doar 1% din ele. Faceti diferenta intre fotografii predate si fotografii editate.

 

 

Ant Sedinta Foto Nou Nascut in Germania

Comments are closed.